Nedbør

Fra Meteorologileksikon
Hopp til: navigasjon, søk
Regnbyger over Asker. Foto: Tore Strand.

Nedbør er vann i flytende eller fast form som når bakken.

Beskrivelse

Forskjellige prosesser inne i skyene kan få noen av partiklene til å vokse (se koalesens og iskrystallteori). Blir de store nok faller de ut av skyene og når bakken. Vi kaller dette for nedbør.

Nedbørformen avhenger av temperaturen i lufta nær bakken, der nedbørmåleren er plassert og av de fysiske prosessene som foregår inne i skyene.

Skyer består av partikler (vanndråper og/eller iskrystaller) som er så små at oppdrift og tyngdekraft nesten oppveier hverandre. Dermed holder de seg svevende i atmosfæren. Skydråpene har en diameter på ca. 0,01 mm.

Typer

Dybdestoff

Hvor mye vann utgjør f.eks. 1 mm nedbør?

Om du tegner opp ett kvadrat - 1 m i sidekant og høyde 1 mm, - og gjør disse størrelsene om til samme enhet (dm) - vil du få: 1 m * 1 m * 1 mm = 10 dm * 10 dm * 0.01 dm = 1 dm3 = 1 liter.

En mm nedbør gir altså en liter vann på en kvadratmeter. En typisk villatomt er på rundt 1000 kvadratmeter (1 mål). 1 mm nedbør gir med andre ord 1000 liter vann på en typisk villa-tomt. Normalt vannforbruk for en familie - er ca. 150 m3/år. Dette svarer til 150 mm nedbør på villatomta.

En hagevannspreder sender kanskje ut ca. 10 liter vann på 5 minutter. Det blir 120 liter på en time. Om det faller 1 mm nedbør på 'tomta' på en time (svak nedbørintensitet), er det like mye vann som sendes ut fra 8 hagevannspredere.

I Oslo-området faller det ca. 800 mm nedbør/år og i Bergens-området faller det ca. 2000 - 3000 mm/år. Det er ikke sant at det "alltid" regner i Bergen. Gjennomsnittlig faller det nedbør i Bergen 240 dager i året.

I værvarslingen

Nedbør, forekomst og mengde, varierer mye fra sted til sted og er vanskelig å varsle. Hvis meteorologene varsler at det er ventet "litt nedbør" mener de at det ventes 0,5-2 mm på enkelte målestasjoner i distriktet de neste 24 timer.

Meteorologene bruker disse veiledende kriteriene for varsling av nedbørmengde i korttidsvarsler, men grensen for "store nedbørmengder" settes høyere i nedbørrike distrikter:

  • Pent vær, oppholdsvær: Høyst 0,0 mm neste 24 timer
  • Stort sett oppholdsvær: Det kan bli nedbør på målestasjonene, men høyst 0,4 mm neste 24 timer
  • Litt nedbør. Lette byger. Enkelte byger: Det ventes 0,5-2 mm på enkelte målestasjoner i distriktet de neste 24 timer
  • Regn, sludd, snø, byger: 2-20 mm på en del målestasjoner neste 24 timer
  • Regn, sludd, snø, til dels store eller betydelige nedbørmengder: Over 20 mm på en del målestasjoner i distriktet neste 24 timer

Se også